Svens blog

Svens blog

Åter till Wuxi

KINA 2013Posted by Sven Calander 2013-06-23 19:06

Har nu landat i Kina och redan hunnit lämna Peking med snabbtåget till Wuxi, ca 5 timmar med ”Gao Tie” som maxade strax över 300 km/tim.

Det byggs minst lika mycket som tidigare. Är nu i Wuxi och då det tidigare byggdes i centrum har byggverksamheten flyttat till ytterområdena. Många tomma bostäder och priser som enligt våra vänner är de lägsta i Jiang Nan (Jiangsuprovinsen söder om Chang Jiang), 10.000-20.000 RMB/m2. Med nuvarande urbaniseringstakt lär bostäderna snart fyllas och priserna stiga.

Besökte Taihu Venice Garden där vi bott i ca 5 år. Vackert som tidigare, men inte många västerlänningar, mest bor där de kinesiska ägarna själva till villorna. Västerlänningarna har flyttat till Suzhou, troligen pga mer internationell känsla med barer samt större utbud på internationella skolor. Själv tycker jag att de som jobbar i Wuxi också bör bo här, man får en starkare koppling till staden, vilket underlättar bl a kontakter med myndigheter.

Från att ha varit ett kaotiskt centrum i början av 2000-talet fungerar trafiken idag mycket bra, man har anlagt viadukter över och tunnlar under centrum, för kollektivtrafiken inviger man nästa år sin tunnelbana.